Szoftverfejlesztő

A szoftverfejlesztő szakma a nemzetközi versenyeken

A szoftverfejlesztő szakma mind a szakmai világbajnokságon (WorldSkills), mind az Európa-bajnokságon (EuroSkills) a 09-es sorszámot kapta (Skills 09). Egyéni versenyről van szó, a  WorldSkillsen a szakma az IT Software Solutions for Business hivatalos  elnevezést kapta. A EuroSkillsen egyelőre még nem szerepel ez a szakma.

Magyarország eddig még nem indított szoftverfejlesztő versenyzőt, de 2019-ben már egy szakértő képviselte hazánkat. A WorldSkills Shanghai 2022 versenyen azonban már ott lesz a kiválasztott magyar szoftverfejlesztő is.

 

 

Mit kell tudni a versenyeken?

A szoftverfejlesztő szakmai világversenyen indulóknak magas szintű adatbázis-kezelési és programozási tudással kell rendelkezniük. A négy versenynapon különböző komplex feladatot kell megoldaniuk, amely tartalmaz adatbázis tervezést, asztali alkalmazásfejlesztést, mobil applikáció készítést, és kisebb részben webes fejlesztési feladatokat.

A felhasznált technológiák között van a MySQL, Java és a C# fejlesztői eszközök, többfajta mobil applikáció fejlesztői eszköz, valamint a webes technológiák (HTML, CSS, JavaScript).