Szoftverfejlesztő

A szoftverfejlesztő szakma a nemzetközi versenyeken

A szoftverfejlesztő szakma mind a szakmai világbajnokságon a 09-es sorszámot kapta (Skills 09). Egyéni versenyről van szó, a  WorldSkillsen és a EuroSkillsen a szakma az IT Software Solutions for Business hivatalos  elnevezést kapta.

Magyarország 2022-ben indított először szoftverfejlesztő versenyzőt, de előtte 2019-ben versenyző nélkül már egy szakértő képviselte hazánkat Kazanban.

 

 

Mit kell tudni a versenyeken?

A szoftverfejlesztő szakmai világversenyen indulóknak magas szintű adatbázis-kezelési és programozási tudással kell rendelkezniük. A négy versenynapon különböző komplex feladatot kell megoldaniuk, amely tartalmaz adatbázis tervezést, asztali alkalmazásfejlesztést, mobil applikáció készítést, és kisebb részben webes fejlesztési feladatokat.

A felhasznált technológiák között van a MySQL, Java és a C# fejlesztői eszközök, többfajta mobil applikáció fejlesztői eszköz, valamint a webes technológiák (HTML, CSS, JavaScript).

Akire büszkék vagyunk…

2022-ben Goyangban rendezték meg a WorldSkills Competition 2022 Special Edition informatikai versenyeit, ahol Lakos Bence képviselte a magyar színeket a szoftverfejlesztő kategóriában. Bence megilletődöttségtől mentesen, magabiztosan versenyzett, teljesítményével a 7. helyezést és kiválósági érmet érdemelt ki.

2023-ban Gdanskban a EuroSkills 2023 versenyen második helyezést ért el Lakos Bence szoftverfejlesztő kategóriában (bemutató versenyszám). Bence megoldásait, versenyzői stílusát a szakértők külön is kiemelték, ami további elismerés és öröm mindannyiunk számára.