Skills Junior 2024 – Informatikai rendszerüzemeltető

Skills IT konzorcium a most zajló EuroSkills 2025 válogatóval párhuzamosan, de formailag attól elkülönülő versenyt hirdet az informatikai technikumokban tanuló 11.-es és 12.-es tanulók számára Skills Junior néven informatikai rendszerüzemeltető kategóriában. A megmérettetésen a WorldSkills és EuroSkills versenyek informatikai rendszerüzemeltető kategóriájának témaköreiben, az iskolában megszerzett tudáshoz igazodó szintű feladatokat kell megoldani.

A cél, hogy a technikumok tanulói is belekóstolhassanak a skills-versenyek hangulatába, illetve inspirációt és tapasztalatot szerezzenek a későbbi vetélkedésekhez, ahol már a nemzetközi versenyen történő részvételért szállhatnak majd harcba.

A Skills Junior verseny egyúttal remek tapasztalatszerzési lehetőséget kínál a szakmai záróvizsga hálózati feladatrészéhez, így a 12.-es diákoknak különösen ajánljuk.

A versenyre történő eredményes felkészüléshez mindhárom érintett területhez (Windows, Cisco, Linux) kapcsolódóan a jelentkezőkkel megosztunk egy-egy segédanyag csomagot.

A verseny kétfordulós:

 • Az első fordulóra 2024. március 1-jén, pénteken kerül sor. A megmérettetés kizárólag online módon, tesztek és szimulációs feladatok formájában zajlik.
 • A verseny döntőjének tervezett időpontja: 2024. április 5., péntek. Erre ez előző fordulóban legjobban teljesítő 12 fő kap meghívást. A fináléban virtuális, valamint szimulált eszközök segítségével kell a diákoknak számot adniuk tudásukról.
 • A nevezés feltételei:
  • A versenyre az informatikai technikumokban 11. és 12. évfolyamon tanuló fiatalok nevezhetnek.
 • A verseny témakörei:
  • Hálózati ismeretek:
   • A technikumok hálózati ismeretekhez kapcsolódó tantárgyainak 10. és 11. évfolyamán tanult anyagára épülő tesztet, valamint hálózati szimulációs feladatot kell megoldani.
  • Linux ismeretek:
   • Mivel ez a korosztály még nem tanult Linuxot eddig, ezért a jelentkezők számára egy online tananyagot biztosítunk, ami önállóan, néhány óra alatt átolvasható, megtanulható és begyakorolható. A tananyag beépített virtuális gépet tartalmaz, így a megszerzett ismeretek azonnal ki is próbálhatók a gyakorlatban. A verseny során kizárólag a tananyagban szereplő ismereteket kérjük számon, gyakorlati feladat elvégzését is igénylő teszt formájában.
  • Windows ismeretek:
   • Windowshoz kapcsolódó ismeretei mindenkinek vannak, de ezen a területen is szeretnénk egy kicsit túllépni a felhasználói szintű tudáson. A jelentkezők ehhez a területhez is kapnak néhány rövidebb felkészülési anyagot, ami segítségükre lesz a versenyfeladat megoldásában.

Díjazás: A verseny első 6 helyezettje értékes tárgyjutalomban részesül.

A jelentkezési határidő 2024. február 5. (hétfő) éjfélkor lejárt.