Történelmet írtak a magyar informatikusok a szakmák Európa-bajnokságán

A 2023. szeptember 5. és 9. között megrendezésre kerülő EuroSkills 2023 Gdansk versenyen 32 ország több mint 570 tehetséges szakembere vett részt.

A versenyen kiemelkedően szerepelt a teljes magyar csapat, 22 szakmában indulva 5 arany-, 1 ezüst és 4 bronzéremet szereztek, az átlagteljesítményt tekintve az országok rangsorában csak Svájc előzött meg minket.

A rendszerüzemeltetők két fős csapatban versenyeztek. Hazánkat Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt képviselte, akik a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Pataky István Híradásipari és Informatikai Technikum diákjai voltak, de jelenleg már a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának hallgatói. A két fiatal hosszú és nagyon intenzív felkészítésen vett részt Csőke János szakértő vezetésével, aki maga is egykori EuroSkills aranyérmes versenyző. Tamás és Zsolt történelmet írt, mert a szinte hibátlan, 97%-os teljesítményük példa nélküli a verseny történetében. Ezzel az eredményükkel nem csak az aranyérmet hozták el, de kiérdemelték a legeredményesebb versenyzőnek járó „Jos de Goey Best of Europe” díjat is.

„A hazai IT-ágazat, és ezzel együtt természetesen a mi cégcsoportunk számára is létfontosságú, hogy minél több világklasszis szakemberünk legyen. Meggyőződésünk, hogy az utánpótlás nevelés lehet a siker kulcsa ezen a területen. A három magyar IT-s fiatal fantasztikus sikere bizonyítja, hogy a Skills IT szervezet többi tagjával együtt jó úton járunk.” – nyilatkozta Kiss Tibor, a Gloster Infokommunikációs Nyrt. rendszerintegrációs üzletágvezetője.

„Évek óta aktív résztvevői vagyunk EuroSkills és WorldSkills versenyeken induló magyar informatikusok felkészítésének, ennek is köszönhető, hogy két korábbi versenyző már évek óta cégünk legkiválóbb szakemberei közé tartozik. Nagyon örülünk, hogy ismét van három olyan versenyzőnk, akik a teljes európai mezőnyt maguk mögé utasították.” – értékelte az eredményt Eperjesi Tamás, a GetCon Hungary Zrt. vezérigazgatója.

A versenyről és a hazaérkezés örömteli pillanatairól készült fotóalbumunk itt található.