Megvannak a EuroSkills 2023 nemzeti válogatóinak győztesei

2022. április 25-27. között a Szakma Sztár Fesztivál adott helyet a EuroSkills 2023 nemzeti válogatók döntőinek. A kétnapos verseny során az informatika terület képviseletében a webfejlesztők és informatikai rendszerüzemeltetők mutatták meg, hogy mi mindenre képesek. 

A webfejlesztő kategória eredményeinek kiértékelésénél nem volt könnyű helyzetben a Szirják Csaba, Mérő Bálint és Balogh Ákos (utóbbi kettő korábbi webfejlesztő versenyző) hármas alkotta zsűri, hiszen az 1. és 2. helyezett közötti különbség csupán minimális volt. Mindkét versenyző elképesztően magas színvonalú, szinte hibátlan munkát adott be. Végül a győzelmet, így a jövő évi lengyelországi EuroSkills-en való indulás jogát, Hidvégi János (Budapesti Corvinus Egyetem )szerezte meg, Sisák Botond (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) előtt. 

Botond az egy évvel korábbi WorldSkills válogatót nyerte meg, ezzel ő az idén októberben rendezendő sanghaji világbajnokságra kvalifikálta magát. Az elkövetkező hónapokban a két kiemelkedő képességű webfejlesztő versenyző együtt fog készülni. 

A harmadik helyezést Mrakovics Olivér, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Technikumának 11. évfolyamos tanulója szerezte meg, szintén nagyon jó teljesítményt nyújtva. Olivér eredménye azért is figyelemre méltó, mert 17 évesen több tucat nála idősebb és tapasztaltabb versenyzőtársat maga mögé utasítva állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Biztosak lehetünk benne, hogy róla még hallani fogunk az elkövetkező versenyek kapcsán. 

A rendszerüzemeltetők döntőjében az előző két forduló közel 200 jelentkezője közül kikerült legjobb 6 versenyző vetélkedett egymással. 

A verseny kimondottan szoros volt. A későbbi dobogós helyezettek fej-fej mellett haladva küzdöttek a pontokért. Bár a válogatóverseny egyéniben zajlott, a nemzetközi EuroSkills verseny ebben a kategóriában két fős csapatverseny. Ezért egy új elemmel is bővült a döntőn megoldandó kihívások köre. A két nap alatt a versenyzőknek nemcsak egy képzeletbeli vállalat informatikai rendszerét kellett felépíteniük, hanem a zsűri által összesorsolt, két fős csapatokban hibákat is meg kellett találniuk egy kész IT rendszerben. Ezzel tesztelve a versenyzők hogyan tudják gyorsan átlátni a problémákat és hogyan tudnak csapatban dolgozni. 

A kategóriai zsűritagjai, Csőke János, Bóné Áron Zoltán és Papp Ádám (utóbbi kettő az ezüstérmes EuroSkills Graz 2020 csapat tagjai) örömmel konstatálták, hogy a meglepetés hibaelhárítási feladatban is remekül feltalálták magukat a versenyzők. 

Az informatikai rendszerüzemeltető kategóriát File Tibor József (Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum) nyerte, Szőke Attila (Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium) és Bandúr Tamás (Budapesti MSZC Pataky István Híradásipari és Informatikai Technikum) előtt. Őket Koncsik Zsolt (Budapesti MSZC Pataky István Híradásipari és Informatikai Technikum), Kiss Gergő Gyula (Budapesti MSZC Pataky István Híradásipari és Informatikai Technikum) és Bihon Bálint (Budapesti MSZC Pataky István Híradásipari és Informatikai Technikum) követte a sorban. 

A legjobb 4 versenyző egy néhány hónapos felkészítési programban vehet részt, amelynek végén, várhatóan az év utolsó negyedévében derül ki, hogy ki lesz az a két fiatal, akik csapatot alkotva képviselhetik majd Magyarországot 2023-ban. 

Az ES2023 nemzeti válogató eredményhirdetésén a Skills IT konzorcium tagjai közül Sisák Zoltán, a HTTP Alapítvány elnöke és Eperjesi Tamás, a GetCon Hungary Zrt. ügyvezető igazgatója személyesen gratulált a kiváló eredményekhez. 

A díjátadó része volt a Skills Junior versenysorozat legtöbb versenyzőjét kiállító intézmény számára a Skills Junior emlékplakett ünnepélyes átadása a Debreceni Mechwart András Technikum számára. 

A rendezvényről készült fotók itt érhetőek el.