EuroSkills Herning 2025 szoftverfejlesztő nemzeti válogató

A Skills IT konzorcium – együttműködésben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával – 2024. február és április között rendezi meg a EuroSkills Herning 2025 szakmai Európa-bajnokság hazai válogatóját szoftverfejlesztő (IT Software Solutions for Business) kategóriában.

A háromfordulós válogatóversenyen dől el, hogy ki képviselheti Magyarországot a versenyszámban.

A versenyen nem csak a már megszerzett szakmai tudásra leszünk kíváncsiak, hanem sokkal inkább arra, hogy mennyire vagytok képesek gyorsan megtanulni és sikerrel alkalmazni az új ismereteket, valamint arra, hogy mennyire vagytok szorgalmasak és kitartóak.

A válogatóversenyen történő eredményes szerepléshez a jelentkezőnek az alábbi feladatok elvégzésére kell képesnek lennie:

  • egyszerűbb szoftver tervezési feladatok elvégzése (ERD, szekvencia, wireframe diagramok) és prezentáció készítése (pl. PowerPoint)
  • egyszerűbb szerveroldali (API), Windows asztali alkalmazás programozása egyénileg választott programnyelv segítségével (.NET Core, WinForms, WPF, MAUI, Node.JS)
  • egyszerűbb adminisztrációs felületek fejlesztési feladat webes technológiák segítségével
  • egyszerűbb mobil alkalmazás fejlesztési feladat Androidos környezetben egyénileg választott technológiával (Native Xamarin, Xamarin.Forms, MAUI, Kotlin, Java)

A verseny háromfordulós lesz:

  • A február 6. és február 20. között zajló első fordulóban maximum két-három napos munkát igénybe vevő, asztali alkalmazás projektfeladatot kell otthon elkészíteni, tetszőlegesen egyénileg választott programnyelv segítségével.
  • A legjobb 6 versenyző kap meghívást a 2024. március 16-án sorra kerülő középdöntőre.
  • A döntőre április 24. és 26. között kerül sor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Szakma Sztár rendezvényének keretében. Erre már csak a legjobb 3 versenyző kap meghívást. A záró fordulóban a nemzetközi versenyhez hasonló összetett feladatot kell megoldani. A döntősökre nagy értékű nyeremények is várnak.

A kiválasztott versenyző felkészítése a nemzetközi versenyre már 2024 májusában elkezdődik. Ennek során otthoni készülésre és néhány egynapos helyszíni tréningre kerül sor. A szakmai Európa-bajnokság előtti 6 hónap intenzív felkészítéssel telik majd. Mindez azt jelenti, hogy a versenyző a megélhetést is biztosító ösztöndíjas juttatás mellett teljes munkaidőben és folyamatosan készül a versenyre.

A nevezés feltételei:
Olyan fiatalok jelentkezhetnek a versenyre, akik 2025-ben még nem töltik be a 26. életévüket, vagyis akik 2000. január 1-jén vagy azt követően születtek.
Iskolai végzettséggel kapcsolatos elvárás nincs, de az eredményes szerepléshez a fent részletezett témakörökben legalább alapszintű jártasság szükséges.

A jelentkezési határidő 2024. február 5. (hétfő) éjfélkor lejárt.