A webfejlesztő szakma

A webfejlesztő szakma a nemzetközi versenyeken

A webfejlesztő szakma mind a szakmai világbajnokságon (WorldSkills), mind az Európa-bajnokságon (EuroSkills) a 17-es sorszámot kapta (Skills 17). Egyéni versenyről van szó, ugyanakkor az elnevezés különbözik a két versenyen. A WorldSkillsen a szakma a Web Technologies elnevezést kapta, míg a EuroSkillsen a Web Development kategóriában vetélkednek egymással a fiatalok.

Mit kell tudni a versenyeken?

A webfejlesztő feladatköre a szakmai világversenyeken meglehetősen összetett. A terület munkakörei közül talán a fullstack fejlesztőhöz van legközelebb. Ennek megfelelően a versenyzőnek egyaránt értenie kell a backend fejlesztéshez és a frontend elkészítéséhez is. Előbbi esetében természetes velejáró, hogy erős adatbázis-kezelési ismeretekkel is rendelkeznie kell. Ezen felül egy-egy weboldal vagy webalkalmazás alap dizájnjának elkészítése is a versenyző feladata, így magabiztosan kell használnia a grafikai alkalmazásokat is.

A technológiák tekintetében az adatbázisnál a MySQL környezet van előírva, backend oldalon PHP vagy PHP-alapú keretrendszer (pl. Laravel), illetve Node.js/Express használható, frontend fejlesztésben a HTML5 és CCS3 magasszintű ismerete mellett elvárt, hogy valamelyik korszerű keretrendszert (pl. React, Vue, Angular) is használni tudják. Fontos még, hogy a beadott munka megfeleljen a tiszta kód elveinek, és az akadálymentességre is nagy hangsúlyt fektetnek az értékelésnél.

Hogyan zajlik a verseny?

A WorldSkillsen négy versenynap van, míg a EuroSkills-en három. A versenynapok szerkezete versenyről versenyre változhat, de jellemzően az alábbi témakörök kerülnek elő egy-egy fél- vagy egésznap feladataként:

  • REST API backend fejlesztés (PHP vagy Node.js technológiával)
  • Webalkalmazás admin oldalának fejlesztése szerver oldali megvalósítással (SSR)
  • Webalkalmazás REST API kliensének fejlesztése (JS keretrendszer)
  • Önálló kliens oldali webalkalmazás készítése (pl. játék)
  • Weboldal tervezés és kivitelezés (HTML, CSS)
  • Speed Test (különböző támakörökből több rövid feladat megoldása szoros időbeosztással)

A fentieken túl mindkét versenyt egy ún. „Fun Project” zárja, ahol kis csapatokba szervezve a versenyzők együtt készítenek el egy weboldalt vagy webalkalmazást. Ez a feladatrész amolyan csapatépítő, és nem számít bele a végső értékelésbe.

Akikre büszkék vagyunk…

A webfejlesztő szakmában 2017-ben, az Abu Dhabiban rendezett WorldSkillsen  indítottunk először magyar versenyzőt. Bihary Gergely már ekkor figyelemreméltő eredményt ért el, a 34 fős mezőnyben a 17. helyezést elérve kiválósági éremben részesült.

A 2018-as budapesti EuroSkillsen még ennél is fényesebb eredmény született, Balogh Ákos remek teljesítménnyel ezüstérmet nyert.

A 2019-es kazani világbajnokságon ismét Ákos indulhatott. A WorldSkills mezőnyében is bizonyította, hogy nem volt véletlen a korábbi eredmény, a 13. helyezés és a kiválósági érem remek teljesítményről tanúskodik.

Az egy évvel elhalasztott EuroSkills 2021 Graz versenyen Mérő Bálint indulhatott. Bálint magabiztos versenyzéssel az egész mezőnyt maga mögé utasítva szerezte meg az aranyérmet.

2022-ben Goyangban rendezték meg a WorldSkills Competition 2022 Special Edition informatikai versenyeit, ahol Sisák Botond képviselte a magyar színeket. Botond nagyon koncentráltan és kiegyensúlyozottan versenyzett és végül óriási bravúrral, a győztes dél-koreai versenyzőtől csak hajszálnyival elmaradva szerzett ezüstérmet.

2023-ban Gdanskban a EuroSkills 2023versenyen Európa legjobbjaként hozta el az aranyérmet Hidvégi János. Jani lelkesen, jókedvűen és magabiztosan versenyzett mindhárom nap során, a hihetetlenül feszített és koncentrált felkészülési időszak után megérdemelten nyerte el az első helyet.