EuroSkills 2020 ICT Specialists nemzeti válogató döntő

Idén az informatikai rendszerüzemeltető szakmában a 25 év alatti fiatalok a 2020-ban Grazban megrendezendő EuroSkills versenyre való kijutásért mérték össze tudásukat. A hazai válogatóverseny felépítése hasonló volt az előző években megszokottakhoz, de néhány új elemmel is kiegészült. Az év elején megrendezett első online fordulóra közel kétszáz fiatal jelentkezett az ország minden részéről. A tesz kérdésekből és szimulációs feladatokból álló fordulóból a legjobban teljesítő 12 versenyző jutott tovább a verseny szakmai partnere a Cisco Magyarország által biztosított helyszínen, február végén megrendezett középdöntőre. Az eddigiekhez képest a középdöntő kissé átalakult. A versenyzőknek 3 elkülönített szigeten kellett feladatot megoldaniuk 1-1 óra időtartamban. Az egyik szigeten Cisco hálózati, a másodikon Linux és Windows szerverrel kapcsolatos szimulációs feladatokban kellett bizonyítaniuk, míg a harmadik szigeten egy állásinterjúszerű beszélgetésen kellett részt venniük, ahol a zsűrinek alkalma adódott a versenyzők megismerésére és a versenyzéshez elengedhetetlen emberi tulajdonságaik tesztelésére.

A középdöntő hat legjobbja mért össze immár valós eszközökön, a EuroSkills nemzetközi döntőjéhez nagyon hasonló körülmények között tudását a Szakma Sztár Fesztivál keretében, márciusban. A verseny feladata alapján egy komplex nagyvállalati informatikai rendszer modelljét kellett megvalósítaniuk a résztvevőknek. A Cisco eszközök felhasználásával kiépített céges hálózat és a Linux, illetve Windows rendszereken biztosított szolgáltatások, mint például weboldalak megjelenítése, levelezés lehetővé tétele, távoli munkavégzés biztosítása mellett biztonsági megoldásokat is be kellett vezetniük, ezzel védve a céget a mostanában egyre nagyobb mértékben elszaporodó kibertámadások ellen.

A verseny két napja alatt a fiatal informatikusok az előző évek eredményeit is figyelembe véve, kimagasló eredményt értek el.

A döntő forduló helyezettejei.

  1. Mészáros Bálint
  2. Papp Ádám
  3. Marjai Péter
  4. Fazekas Richárd László
  5. Kiss Dominka Zsófia
  6. Bora Dániel

A megmérettetések azonban itt még nem értek véget. A legjobb 4 versenyző a következő hónapokban egy a szakmai partnerek bevonásával történő szakmai felkészülésben vesz részt és ez után, szeptembereben kerül kiválasztásra az a két versenyző, akik csapatot alkotva képviselhetik majd Magyarországot a EuroSkills Graz 2020 versenyen, ICT Specialists szakmában és esélyt kaphatnak arra, hogy elődeikhez hasonló kimagasló eredményt érhessenek el.